Staan wetenschap en Christendom op gespannen voet?
Kunnen wetenschap en christendom samengaan?
De atheïst Richard Dawkins uit Oxford en de bekende geneticus Francis Collins debatteerden over het onderwerp ‘God tegenover wetenschap’ in een uitgave van het tijdschrift Time.[1] De vraag was of geloof in de wetenschap en God samen kunnen gaan.
Dawkins, auteur van The God Delusion, stelt dat geloof in God achterhaald is in het licht van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. Collins, een christen die aan het hoofd stond van een team van 2400 wetenschappers, die blauwdruk van de menselijke genen in kaart brachten, heeft een ander standpunt en zegt dat het geloof in God zowel als de wetenschap volkomen verenigbaar zijn.
De Bijbel stelt heel duidelijk dat God hemel en aarde schiep maar vertelt niet hoe Hij dat deed. Maar het onderliggende uitgangspunt, dat God zowel rationeel als persoonlijk is, heeft een diepe invloed gehad op wetenschappers als Copernicus, Galileo, Newton, Pascal en Faraday. Hun geloof dat de wereld was geschapen door een rationele God gaf hen juist het vertrouwen om wetenschappelijke observaties en experimenten te doen en te houden.
Als christenen geloofden deze wetenschappers in een almachtige, alwetende Schepper, die weliswaar niet beperkt is tot natuurwetten, maar er toch voor koos om ze zo te gebruiken in het heelal. Deze geniale mensen waren gefascineerd door de wereld om hen heen en wilden de mysteries ontrafelen achter die wereld die zij zagen als Gods schepping.