Familiegraf van Jezus: Feit of verzinsel?
Is de graftombe van Jezus Christus ontdekt in de Jeruzalemse voorstad Talpiot?
In een TV documentaire op Discovery Channel uit 2007 probeerden producer James Cameron (bekend van ‘De Titanic’) en regisseur Simcha Jacobovici te bewijzen, dat Jezus’s grafspelonk en beenderen waren ontdekt nabij Jeruzalem. Cameron en Jacobovici claimden daarenboven over aanwijzingen te beschikken, dat Jezus een zoon had verwekt bij Maria Magdalena.
Als het graf van Jezus Christus werkelijk ontdekt zou zijn, dan zou de hele christelijke geschiedenis op een leugen berusten – dat Jezus werkelijk opgestaan is uit de doden, levend gezien is door 500 gelovigen in één keer, 40 dagen lang Zijn discipelen onderwees en daarna naar de hemel opvoer. Maar voor we ons verliezen in een nieuwe Da Vincicode-samenzwering – laten we eerst eens kijken naar de feiten achter Cameron’s claims.
De Veronderstelde Feiten:
1. In 1980 werden tien kalkstenen beenderkisten (ossuarium, mv. ossuaria) uit de eerste eeuw gevonden in een uitgegraven tombe in Talpiot, een voorstad van Jeruzalem.
2. Er werden zes inscripties aangetroffen met namen die hetzelfde waren of sterk leken op die van Jezus’ familie en discipelen:
- Jesua, zoon van Josef,
- Maria
- Mariamene e Mara
- Mattheus
- Jofa
- Judah zoon van Jesua.
3. Cameron probeert te bewijzen dat “Mariamene e Mara” hetzelfde is als Maria Magdalena en dat zij en Jezus een zoon hadden met de naam “Judah zoon van Jesua”.
4. DNA analyse wijst uit dat weefsel uit het ossuarium van “Jesua” and die van “Mariamene e Mara” niet verwant is wat de kans laat bestaan dat ze getrouwd waren en een kind hadden.
Controle Van Het Bewijsmateriaal
Hoe groot zou dus de kans zijn dat dit het graf van Jezus is? Volgens Cameron en Jacobovici is de statistische kans dat deze kans dat deze namen aan een ander familie dan die van Jezus toebehoren 600 op 1. Maar wetenschappers zetten nogal wat vragen bij de aannames die zij doen in hun interpretatie van de feiten. Laten we eens kijken:
- Het is waar dat deze ossuaria gevonden zijn in een oud graf. Maar er zijn duizenden van dergelijke tombes ontdekt in Jeruzalem. En ossuaria zijn nog al eens gebruikt voor beenderen van meer dan één persoon. Volgens Dr. Craig Evans, auteur van het boek “Jezus en de Ossuaria” zijn in deze tombe zelfs de resten gevonden van niet minder dan 35 verschillende, de helft in de ossuaria. Hij merkt ook op, dat de vindplaats behoorlijk verstoord en ‘vervuild’ was.
- Klopt de lezing door Cameron en Jacobovici van de namen op de beenderkisten? Niet volgens menig expert. Sommigen zijn in Aramees, anderen in het Hebreeuws en anderen in het Grieks. Dat alleen al wijst erop dat ze niet in dezelfde periode begraven zijn. Het is zelfs niet helder of de naam “Jezus” op de ossuaria werkelijk voorkomt. Dr. Evan heeft ze persoonlijk onderzocht en kwam er niet uit. Stephan Pfann, een Bijbelgeleerde aan de Universiteit van het Heilige Land in Jeruzalem, is er ook niet zeker van dat de naam Jezus werkelijk goed is gelezen op de kist. Hij houdt een lezing van “Hanun” voor meer waarschijnlijk. Antiek Semitisch schrift is berucht om zijn moeilijke leesbaarheid.
- Het moet bovendien opgemerkt dat de namen Jezus, Maria en Josef buitengewoon vaak voorkomen in de eerste eeuw. Een kwart van de vrouwen in Jezus’ dagen heette Maria (Miriam). Josef was ook een vaak voorkomende naam. En één op de tien heette “Jesua”. Dr. Evans wijst erop dat er 100 tombes zijn ontdekt in Jeruzalem met de naam “Jezus” en 200 met de naam “Josef”. De naam “Maria” komt nog vaker voor. Elke naam, met uitzondering van Mariamene lijkt gewoon te zijn in die periode en pas in 1996 maakte de BBC een film die suggereerde dat het die familie zou kunnen zijn, gezien de combinatie. De claim werd echter uiteindelijk weerlegt, omdat, zoals Nieuwtestamenticus Richard Bauckham vaststelt, de namen van een Bijbelse klank zo gewoon zijn dat zelfs in groepsverband de kans “erg klein” is dat ze tot de familie van Jezus behoorden.
- De statistische onderbouwing van de hele “Jezustombe” valt of staat met de kwestie van “Maria Magdalena”. Betekent de naam “Mariamene e Mara” dus Maria Magdalena, zoals Cameron en Jacobovici proberen aan te tonen? Nee, volgens de meeste experts. Er is eenvoudig weg geen enkel bewijs voor hun aanname. Baucknam merkt op, dat “het eerste gebruik van Maramene voor Magadalena pas dateert van een geleerde die in het jaar 185 geboren is, waar uit blijkt dat ze zo niet bij haar dood genoemd is”.
- Terwijl Cameron en Jacobovici een statisticus in de arm hebben genomen, Andrey Feuerverger, om hun zaak kracht bij te zetten, worden zijn getallen zijn gebaseerd op aannames die door de meeste geleerden niet worden gedeeld. Feuerverger zelf heeft toegeven dat de aannames hem waren aangereikt door Jacobovici en dat de grootste faktor hierin de vereenzelviging was van Mariamene e Mara met Maria Magdalena. Hij verdedigt zich in een interview in het blad Scientific American. “Ik heb toegestaan dat de kans ‘1 op 600’ genoemd mocht worden in de film – ik kan daar achter staan, maar met dien verstande dat dat getal is berekend op de aannames die mij gevraagd werden te doen.” Maar Dr. Randy Ingermanson’s statistische analyse van de waarschijnlijkheid wijst uit dat de kans minder dan 1 op 10.000 is dat het de tombe van Jezus van Nazareth (zie http://www.ingermanson.com/jesus/art/stats.php (Engels)) 4.Maar wat te denken van de DNA-test? Bewijst dat dan niet dat Jezus in de tombe heeft gelegen? Laten we nog eens kijken naar wat de test heeft gemeten. Het nam resten (er waren geen beenderen) uit de twee ossuaria waarvan Jacobovici zei dat ze van Jesua en Mariamene waren en onderwierp die aan een mitochondrische DNA test om te zien of er verwantschap was. Dat was niet zo en hij leidde daar uit af dat de twee personen niet via de vrouwelijke lijn verwant waren. Daarna neemt hij aan dat de twee dus getrouwd waren. Bauckham is niet onder de indruk. Hij schrijft: “Als Jezua en Mariamene niet via de moederlijke lijn verwant waren, waarom dan terstond de conclusie getrokken dat ze man en vrouw waren, en niet bijv. dat ze via de vaderlijke lijn wel verwant waren?”
Het feit dat deze bewuste namen ontdekt zijn in dezelfde tombe heeft de speculatie gevoed dat het werkelijk Jezus’ graf zou zijn. Maar menig geleerde meent dat Cameron en Jacobovici bewijsmateriaal aan het verdraaien zijn om een zaak te bouwen die er gewoon niet is. Er dan zijn er nog een boel vragen die beantwoord moeten worden, voor we tot conclusies komen die eeuwen historische kennis over hoop halen.